A 40 éves özvegy anyuka biztosítani szeretné gyermekei jövőjét

monochrome-photo-of-woman-sitting-on-floor-3104178

A szlovák határ közelében, Borsod megyében él a négygyerekes, 40 éves özvegyasszony, Márti. Két éve volt egy autóbalesete, eltörött a medence csontja, ez néha még fáj neki, de különben egészséges. Egy éve a párja infarktust kapott, 41 éves volt. Otthon történt, hajnalban, és Márti volt mellette. Ez nagyon megviselte a családot és őt is.

Amíg párja élt, Márti és a gyerekek is biztonságban voltak, a párja jól keresett, autójuk is volt, és ő intézett mindent. Márti a gyerekeket nevelte otthon ezért nem is volt még soha munkahelye. A tragédia után minden a nyakába szakadt. Az elmúlt év nagyon nehéz volt, sokszor sírva főzött, mert nem tudta, miből fog másnap ennivalót adni a gyerekeknek.

 

A nagyobbik felnőttek: a fia 21 éves, a lánya 19, már mindketten családot alapítottak. Márti egyedül neveli két kisebbik gyerekét: a 13 éves Annamarit, aki 6. osztályos lesz idén, és a 16 éves Lászlót, aki 9.-es, és hegesztőnek tanul majd Kazincbarcikán. Mindketten egészségesek és jó tanulók. Saját családi házban laknak: 4 szoba, konyha, fürdő a (bojler nem működik), előtér, spájz, víz, villany, csatorna van, a villanyóra feltöltőkártyás . Palackos gáztűzhelyen főz, ami cserére szorul. Fa tüzelésű kandallóval fűtenek, de sajnos elromlott. A házat festeni kéne, és a mennyezet is nagyon rossz állapotban van – ha álmennyezetet tudnának csinálni, az megoldaná a problémát. A házhoz kert is tartozik.

A család bevétele 26.000 Ft családi pótlék és 42.000 Ft árvasági segély. Kiadások: 70.000 Ft Provident adósság és 50.000 Ft Telenor tartozás, a mindennapi élelem, utazás és egyéb költségek. Özvegyi nyugdíjra nem jogosult Márti, bár a párja dolgozott, volt munkahelye, de nem voltak összeházasodva. Hiába bizonyította Márti, hogy 21 évet éltek együtt és nevelték 4 gyermeküket, ez sajnos nem volt elegendő. Nagyobb fia segítette az elmúlt évben, és az önkormányzattól kapott 2-3.000 Ft gyors segítséget. Nem akar felnőtt gyerekeire támaszkodni, mivel mind a kettőnél most jön a baba, és nekik sem könnyű. Márti augusztustól közmunkásként dolgozik az önkormányzatnál, és szeptemberben kapja az első fizetését, az kb. 70.000 Ft lesz.

Amire szükségük lenne: tartós élelmiszer, pénzadomány (bankszámla van), segítség a gyerekek beiskolázásához (tanszerek, füzetek, stb.), tűzifa (ez nagyon fontos), 2 kandalló, diszperzit a ház kifestéséhez, álmennyezetre való anyag, villanybojler, mosógép (ha lehet automata), gázpalackos tűzhely, mikrohullámú sütő, számítógép a gyerekek tanulásához és mobil telefon.

Márti jó szándékú, kedves, bár most kicsit elkeseredett asszony. Nagyobb gyerekei minden héten meglátogatják, amit tudnak, segítenek neki, de az ő helyzetük sem könnyű. Márti nagyon várja már az unokákat, szeretettel beszél róluk, és reméli, mire megérkeznek, az ő helyzete is jobbra fordul.

Jelige: „Boszi 20200720”

Share on facebook
Megosztás