A 7 éves kisfiú daganatos betegsége miatt óriási nehézséggel küzd a négygyermekes család

A 28 éves Mónika egy Tolna megyei településen él párjával és négy gyermekükkel. Május óta küzdenek nagy nehézséggel, amikor kisfiuknál daganatos betegséget diagnosztizáltak.

Az első osztályt végzett Tomika hirtelen lett rosszul, magas láza volt, fogyni kezdett, a hasa viszont megnőtt, aluszékony, fáradt lett. Az orvosi vizsgálatok sajnos rosszindulatú vesetumort állapítottak meg (Wilms tumor), áttétekkel. A pécsi klinikán kezelik, 6 hetes kemoterápián van túl a kisfiú. Sajnos mellékhatásként kisebesedett a szájnyálkahártyája, emiatt nem tud enni, gyomorszondán táplálják folyékony tápszerekkel. Nemrég megállapították, hogy a daganat két mutáns sejtet tartalmaz, vagyis valószínűsíthető a genetikai eredet. A napokban szeretnék megműteni Tomikát, amit csak Budapesten tudnak elvégezni, eltávolítják a jobb veséjét. Ez minimum 2 hét kórházi tartózkodást jelent a kisfiúnak és édesanyjának. Nagyon megterhelő számukra anyagilag is ez a helyzet, Pécsre 90 km-ről járnak, de Budapest is messze van az otthonuktól. Egyelőre teljes áron jutnak a tápszerekhez és ápolási kellékekhez, a közgyógyellátási igazolvány és az emelt családi pótlék intézése folyamatban van.

A család egy önkormányzati bérlakásban él jelenleg, ami komfortos, viszont a pincében áll a víz, emiatt a lakás falai penészesek. Emiatt ez a lakás nem lesz megfelelő, hogy a kisfiú a műtét után ide térjen haza. Időközben Mónika is talált egy csomót a mellében, jelenleg őt is vizsgálják ezirányban. Tominak három testvére van még, egy 8 éves, egy 2 éves és egy 11 hónapos lány, ők teljesen egészségesek.

Édesapjuk alkalmi munkákból próbálja eltartani a családot, állandó munkahelyre nem veszik fel, mert bizonytalan, hogy mikor kell vinni Tomikát kórházba. Mónika még gyesen van a legkisebb kislánnyal, előtte egy pékségben dolgozott (1 éve hiányzik egyébként a kertészmérnöki végzettséghez), most Tomikával van a kórházban.

Mónika édesanyja elvitte a kislányokat magához vidékre, hogy így könnyítse a helyzetüket, de anyagilag ez is okoz nehézséget, hogy időnként meg tudják látogatni a lányokat.

Amivel tudsz segíteni nekik: elsősorban anyagi támogatás (bankszámlára tudják fogadni) a kórházba, vizsgálatokra utazásokhoz és a tápszerekre, ápolási eszközökre, de bármilyen segítséget elfogadnak.

Mónikáéknak rendkívüli megpróbáltatást jelent Tomika betegsége fizikailag és lelkileg egyaránt. Nagyon bíznak a kisfiuk felépülésében, minden tőlük telhetőt megtesznek ennek érdekében, de az anyagi lehetőségeik jelentősen korlátozottak, külső segítségre van szükségük.

Jelige: „Újjászületés 20230720”

Share on facebook
Megosztás