A beteg nagymama egyedül neveli tehetséges unokáját

Heves megyében él a 63 éves Judit, aki egyedül neveli 13 éves unokáját, Esztert. A fiatal lány a múlt év végén került a nagymama gyámsága alá, az előtte lévő nehéz időszak nagyon megviselte a lányt.

Judit sajnos több betegséggel küzd: 20 évvel ezelőtt egy agyműtéten esett át, majd leszázalékolták. 12 éve agyi infarktust kapott, ami sokat rontott az egészségi állapotán. Évente egyszer négy héten át szintentartó kezelésen kell részt vennie, hogy ne romoljon tovább az állapota. Sérvei vannak, emellett asztmás és allergiás is. Bár saját összkomfortos kertes házukban élnek, tudnak fűteni vegyes tüzelésű kazánnal, és telefon és internetük is van, a kertet azonban sajnos nem tudja megművelni a betegségei miatt. Korábban élelmiszer eladóként és betanított munkásként dolgozott.

Eszter tavaly októberben került a nagymamája gyámsága alá, amit maga a lány kérvényezett a családsegítőnél. Édesanyja alkoholbeteg, elhanyagoló magatartást folytatott a vele szemben. Esztert rendkívül megviselte ez a közeg, pánikbeteg lett, ami miatt nem tudott járni iskolába, így vannak lemaradásai. Pedig nagyon szorgalmas, kifejezetten jó tanuló, sokat olvas. Hetente pszichológushoz jár a közeli városba busszal. Őt is érdekli a pszichológia, szeretne ezen a vonalon továbbtanulni, vagy természettudományos ismereteket elsajátítani. Az utóbbi hónapokban szépen javul a mentális állapota, de még szüksége van a kezelésekre. Egyébként ő is asztmás és allergiás, illetve laktózérzékeny is. Judit nagyon szeretné, ha Eszter tovább tudna tanulni, minél több helyre eljutni, táborokba, színházba járni. Mivel azonban csak a rehabilitációs nyugdíj és a családi pótlék a bevételük, nehezen tudja segíteni ebben a fiatal lányt. A helyi Polgármesteri Hivatal segít nekik évente két alkalommal 15.000Ft támogatással, amire nagy szükségük is van.

Amivel tudsz segíteni nekik: digitális eszközök a tanuláshoz, számítógép, okostelefon, a hűtő is cserére szorulna, tavaszi/nyári öltözék Eszternek: 39/40 cipő, 40-es méretű nadrág, XL méretű felső. Emellett tartós élelmiszer és anyagi támogatás.
A nagymama, ha tud, szeret lecsót eltenni, ehhez szüksége lenne paprikára és paradicsomra. Ezenkívül örülne uborkának, krumplinak és méznek.

Judit példaértékűen neveli unokáját, erején felül megtesz mindent a túl korán felnőtté vált fiatal lányért. Eszter pedig sokat segít a nagymamájának a háztartásban, a ház körüli munkákban. Nagyon szeretetteljes a kapcsolatuk.

Jelige: „Májusi eső 20230424”

Share on facebook
Megosztás