A falusi CSOK igénybevétele megváltoztatná a család életét, egy karnyújtásnyira van a segítség

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházától mintegy 50 km-re fekvő kis községben élő Andrásnak és feleségének négy gyermeke van, akiket szeretettel, alázattal és hatalmas odaadással nevelnek és ápolnak.

Legidősebb fiuk már dolgozik, ő nem él a családdal. A három fiatalabb (17, 18 és 20 éves) fiútestvér szemén zöld és szürke hályog van, illetve a perifériás idegrendszerük érző- és mozgatóműködése is sérült, emiatt tartós betegek. Betegségük mozgásszervi problémákat is okoz náluk, így valószínűleg előbb-utóbb mindhárman kerekesszékbe kényszerülnek majd. Legfiatalabb fiuk az egyik szemére már nem lát. A szülőpár sem egészséges, mindketten cukorbetegek.

Házuk rendezett, saját tulajdon. A házat fával fűtik, villanyuk feltöltőkártyás, a gáz nincs bevezetve. A vizet az udvarba egy évvel ezelőtt sikeresen bevezették (ennek törlesztését rendszeresen fizetik), céljuk, hogy a házba is mihamarabb be tudják kötni.
Ennek érdekében szeretnének a falusi CSOK program által lakásfelújítási támogatást igényelni. Hatalmas segítség lenne a fiúk ellátásánál, ha kialakíthatnák a fürdőszobát.
A korszerűsítés részeként, még egy lakóhelyiség is kialakítható a házban, így a fiúknak lehetne saját szobájuk.
A támogatás igénybevételének fő akadálya: Az ügyintézés közben derült ki, hogy anno a ház megépülésekor, az épület nem lett bejegyezve a telekre, nem került rá a térképre. Pótlólag földmérőt kell fogadniuk, illetve a hivatali ügyintézés is költséges, nagyságrendileg összesen 100.000 Ft.

Mindkét szülő GYOD-ban (Gyermekek Otthongondozási Díj) részesül, ami mellett 4 vagy 6 órás munkát lehet végezni, ha a tevékenységet otthon folytatják. A településen nincs lehetőségük sem részmunkaidős, sem otthonról végezhető munkát vállalni. A család jövedelmét az ápolási díj, az emelt összegű családi pótlék és a rokkantsági járadék adja, amely összesen 300.000 Ft körüli összeget tesz ki.

Amivel segíteni tudsz: pénzadomány a CSOK igényléshez, (bankszámlára tudják fogadni), tűzifa, tartós élelmiszer, tisztítószerek. A fiúk nagyon vágynak saját telefonra.

A szülők keményen helyt állnak a hétköznapokban, mentálisan és fizikálisan egyaránt. Segítséggel könnyíthetünk ezen a nem mindennapi élethelyzeten

Jelige: „Sorsfeladat 20221114

Share on facebook
Megosztás