A fogyatékkal élő fiatal nő négy gyermekkel kerülhet az utcára

Az 50 éves nagymama, Évi, kilenc tagú családjával él Veszprém Vármegyében egy házban, amelyből augusztus végén kilakoltathatják őket a fogyatékos lányával és négy kisunokájával együtt!

Évi, aki maga is betegeskedik, egyedül gondozza súlyos fogyatékkal élő, 24 éves nagylányát és egyik unokáját, aki egy 3,5 éves kislány. Velük él a másik lánya a kisfiával, illetve Évi fia szintén a családjával, ahol két kisfiú van, így vannak összesen kilencen.

A ház nem túl tágas, két szoba-konyha-nappali-fürdőszoba helyiségekből áll. Víz és villany van, fával fűtenek. Anno devizahitel felvételével tudták megvásárolni, de mint oly sokaknak, nekik is elszabadultak a törlesztőrészleteik, már nem tudták fizetni a kölcsönt. Egy eszközkezelő vette át a banktól, de feléjük is tartoznak 1,3 millió Ft-tal, a kilakoltatást augusztusra kilátásba is helyezték, sürgős segítségre van szükség, hogy ne vegyék el a házat.

A család legfőbb bevétele a 24 éves, fogyatékos lány, Bea után járó ápolási díj, ami 208 ezer Ft. Erről a lehetőségről csak pár éve értesültek, előtte majdnem húsz évig abból a pénzből gondozták a lányt, amit a család kemény munkával meg tudott keresni. Ebben az időszakban halmozódott fel a tartozásuk: Évi nem tudott elmenni dolgozni, ráadásul a 3,5 éves kisunokájának gondozása is ráhárult. A másik lánya egyelőre a 3 éves kisfiúval otthon van, ő csak családi pótlékot kap. A fia és a menye alkalmi munkákat vállal, ők ennek függvényében tudnak a családi kasszába betenni nagyságrendileg 60 ezer Ft-ot. A törlesztőrészlet és a rezsi kb. 150 ezer Ft kiadást számlál havonta, amit nem tudnak kigazdálkodni.

Évi beteg, veseműtéten, lépeltávolításon esett át. A jelen helyzettől nagyon szorong, pánikbeteg, gyógyszereket szed. Elképzelésük sincs, hová mehetnének, ha a házukat elveszik. Nagyon sokat küzdöttek érte. Ha sikerül egyenesbe jönniük, szeretnék kicseréltetni a nyílászárókat, hogy télen ne „szökjön ki” a meleg, és így csökkenjen a fűtési költség.

A legnagyobb segítség tehát jelenleg a hiteltartozás rendezése, hogy a család visszakaphassa az otthonát! Pénzadományt bankszámlaszámra is tudnak fogadni.

A négy kisgyermek közel hasonló ruha és cipőméretet hord, egymás között szoktak cserélgetni, kapni az ismerősöktől, ebben nem szenvednek nagy hiányt. Az egyik kisfiú asztmás, neki inhalátorra is szüksége van. Ezen kívül nagyon szeretnek építőjátékokkal játszani, és szeretnének biciklit kapni.

Jelige: „Visszakapott otthon 20230711”

Share on facebook
Megosztás