A nagymama a családfenntartó az immár hattagúvá bővülő családban

Csillag Zsuzsanna_50_

Borsod megyében egy fedél alatt él Ibolya, a 49 éves asszony férjével, lányával, kisunokájával és vejével, egy romos önkormányzati bérleményben. Otthonuk 50nm2-es, fával tudnak fűteni, a villanyórájuk feltöltőkártyás. A víz egyáltalán nincs bevezetve. A „telep” minden családja a közös kútról viszi a vizet. Mellékhelyiséget csak az udvaron tudtak kialakítani.

Sajnos minden családtagnak van valamilyen kezelendő, súlyos betegsége. Ibolya és férje szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdenek, az asszony vérhígítót is szed, visszér problémái műtétet igényelnek. Lányuk 24 éves, de fiatal kora ellenére súlyosan vérszegény, nagyon kis testsúlyú, betegeskedő. Jelenleg újra várandós, érkezik a második baba az amúgy is szűkös körülmények közé, a fiatalok négyen laknak majd egy apró szobában. Megoldást jelentene egy új ház, ahová elköltözhetnének. Vejük 33 évesen már maga mögött tudhat egy szívinfarktust, ezen kívül szürkehályog van a szemén, csak a szemcsepp 8.000 Ft-ba kerül havonta.

Fix bevételük az asszony munkaviszonyából származik, Ibolya mosodában dolgozik, 90.000 Ft-ot kap. A kislány utáni családi pótlék 12.200 Ft.

Csekély bevételükhöz jelentős kiadások társulnak. A saját maguk fenntartásán felül az albérlet, biztosítás, rezsi és gyógyszerek havonta 60.000 Ft kiadást jelentenek. Van 100.000 Ft tartozásuk is, amit egy temetés költségeire kértek kölcsön. Újabb csapás érte a családot, miután vejük elhelyezkedett, a munkagépeket-szerszámokat ellopták a munkahelyéről, ahol azokat tárolta. Az anyagi kár jelentős, majdnem 600.000 Ft. Így most megint nem tud dolgozni, alkalmi munkái vannak, keresi a fix lehetőséget.

Amire szükségük lenne: tartós élelmiszer, gyógyszerek (fájdalom, lázcsillapító, gyerekvitamin). A 6 éves leányunoka imád babázni, nagyon szeretne egy fésülködőasztalt vagy babakocsit. 116-122-es ruhákat hord és 30-as a cipőmérete. A születendő babának az induláshoz minden jól jönne.

Ruhaneműk a család többi tagjának is: Ibolya XL-es ruhaméretméret, szüksége lenne farmernadrágra, cipőmérete 38-as. Férje XL-es ruha-, 42-es cipőméret. Veje XXL-es ruha-, 43-as cipőméret, a leánya 164-es gyerekméret vagy XS-es női ruhaméret, 37-es cipőt hord. Bankszámlaszámra tudnak pénzadományt fogadni.

Jövőképpel rendelkező, önmagukért és egymásért tenni akaró család, szeretnének dolgozni és unokáiknak jobb körülményeket biztosítani.

Jelige: „Falusi kis család 20200612”

Share on facebook
Megosztás