A nagymama tartja össze a szűkös körülmények között élő asztmás családot

Márta és családja egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kis település szegények lakta részén él egy rossz állapotú, komfort nélküli családi házban.

A házban (szilikát blokkos épület, hiányos palatetővel) egy szoba található, emiatt a konyhát és a kamrát is kénytelenek voltak átalakítani, hogy azokban is tudjanak aludni. Villany van a házban, a gáz és a víz nincs bevezetve. A vizet kútról hordják, kályhán melegítik, hogy lavórban meg tudjanak fürdeni. Szintén a kályhával fűtenek és főznek. Nincs mosógépük, centrifugájuk, konyhai eszközeik (asztalok, székek, konyhaszekrény). WC a kertben van. A nyílászárók nagyon rossz állapotban vannak.

Márta korábban közmunkásként dolgozott, ez a lehetőség azonban megszűnt. Jelenleg csak alkalmi munkákat tud a környéken vállalni, illetve ehhez kapják még a gyerekek után járó családi pótlékot. Az ő gyámságában van 1 éves kisunokája, illetve még 10 éves kislányát is neveli. Idősebbik lánya, aki hamarosan nagykorú lesz, június végén, augusztus elején fog szülni. A gyámhivatal újbóli ellenőrzését várják az unokák kapcsán, próbálják a házat megfelelő állapotba hozni, mert voltak hiányosságok amiket pótolniuk kellett. 

Mindkét lánya, kisunokája és Márta is asztmásak, rendszeresen asztma gyógyszert kell szedniük. Márta ezen kívül vérnyomás és pajzsmirigy problémákkal is küzd, melyek miatt szintén gyógyszerre lenne szüksége, de inkább a gyerekei és unokája számára váltja ki a felírt recepteket, ha tudja.

Amire szükségük van: anyagi támogatás, melyet készpénzben tudnak fogadni, tárcsás mosógép és centrifuga (régi típusú), tartós élelmiszer, tisztítószerek, ruhanemű, segítség a ház felújításában (tető javítás, nyílászáró javítás/csere, külső-belső tatarozás), inhalátor, inhalációs folyadék, gázpalackról működő gáztűzhely, pelenka, babajáték, babafürdető kád. 

Méreteik:
Sári, a kisunoka: 86/92-es méretű ruha és 20-as cipő
Ildi, a nagyobbik lány: 165 cm magas, 42-es cipő
Emma, 10 éves kislány: 150 cm magas, 39/40-es cipő

Márta törékeny, dolgos, minden munkalehetőséget megragadó édesanya és nagymama, aki bízik abban, hogy egy kis segítséggel talpra tudnak állni és gyerekeknek egy élhetőbb jövőt tudnak biztosítani. Minden apró segítség nagyot lendít az életükön.

Jelige: „3 Grácia 20221127”

Share on facebook
Megosztás