A szinte néma 5 éves kislány „segélykiáltását” kell most meghallanunk!

öt_éves_kislány

Szilvia Somogy megyében, egy kétezer főt számláló kisközségben él. A rozoga, önkormányzati bérleményben, nagyon szerény körülmények között él a 30 éves édesanya 5 éves kislányával, Lucával, 51 éves édesanyjával és 19 éves öccsével.

A kis házikó alig komfortos, 1,5 szoba-konyhás, fürdőszoba nincs. A vizet minden esetben melegíteni szükséges a tisztálkodáshoz. Az épphogy csak lakható kategóriába tartozó otthonukat fatüzelésű cserépkályhával fűtik.

 

A család szeme fénye az 5 éves Luca, akinek verbális képességei egy csecsemő szintjén vannak jelenleg. Főleg elmutogatva érteti meg magát anyukájával és a külvilággal. Sem a betegségének okát, sem a javuláshoz vezető terápiát nem lehet biztosan tudni. Szilvia orvostól-orvosig jár a kislánnyal, nem sok eredménnyel.

Luca édesapját idén nyáron fiatalon veszítették el szívinfarktus következtében. A velük egy háztartásban élő nagymama szintén kórházi kezelés alatt áll, immár 6 hete lábadozik, stroke-os állapotban került az intézménybe. Ő a tavalyi évben még tudott dolgozni, egészségi állapotának megromlásáig takarítói állást vállalt vagy közmunkásként keresett pénzt. A 19 éves fiú kőműves mellett segédként dolgozik, csekély, 25-30 000 Ft-os bérért.

Szilvia elvégzett egy szociális munkás és ápoló iskolát, már csak az utolsó vizsgája lenne hátra, ami 30 000 Ft-ba kerül, ennek híján még nincs meg a végzettsége. Munkába állását ellehetetleníti a kislány okán kialakult helyzet. Minden nap a speciális fejlesztő óvodába hordja gyermekét, ez egy másik városban van, ebéd után haza kell hoznia.

Így a bevételüket a fiú keresete, a családi pótlék és némi segély adja össze, négyükre havi szinten 84 300 Ft jut. A kötelező kiadásokon túl napi 1 600 Ft-ból gazdálkodnak, ami nagyon-nagyon kevés! Csak a példa kedvéért: még a 100 Ft-os buszjegyre valót is komoly kalkuláció előzi meg, pedig az napi szinten kell az óvodába való eljutáshoz.

 

Szilvia főként Luca számára kér a leendő támogatóktól segítséget: a kislánynak 27-28-as lábmérete van, 110-es a ruhamérete (most főleg a téli ruházatot részesítenék előnyben). Nagyon szeret bármilyen játékkal játszani, mesekönyvet nézegetni, kedvence a Mása és a Medve.

Nagy szükség lenne továbbá: az anyuka fiútestvérének egy 46-os méretű bakancsra, a háztartásukba tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre. A gáztűzhelyük sütőrésze használhatatlan, a centrifugájuk elromlott, esetleg egy kombinált mosógép megoldást jelenthetne.

Készpénzt csekken tudnak fogadni nagy hálával, szerénységgel és szeretettel.

Jelige: „Szeretlek 20201025”

Share on facebook
Megosztás