Árverés alatt álló házban él a gerincbeteg asszony, aki gyógyszerei helyett élelemre költi a pénzét

árverés_alatt_álló_házban

A 39 éves Viola Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten él élettársával, Lajossal, már 27 éve. Mindketten gerincbetegek.

Lajost operálni kellene, de nem mehet el a műtétre, mert utána nem tudna dolgozni, és a keresetére nagy szüksége van a családnak. Viola kétszer esett át gerincműtéten. Második alkalommal fémkapcsokkal rögzítették a gerincét, valamint szívbeteg is. Mégis számtalanszor nem váltja ki a felírt gyógyszereket, mert inkább ennivalót vesznek a családnak azon a pénzen.

Egy 50 nm-es, 2 és fél szobás, konyhás örökölt családi házban laknak, ahol csak résztulajdonuk van. Nincs fürdő, csak a helyiség van kialakítva. Csak villany van bevezetve. A vizet közkútról hozzák, csatorna nincs, a WC az udvaron van. Gázpalackos tűzhelyen főznek és fával fűtenek. Bútoruk is nagyon kevés van, Mónika szobájában csak egy ágy van. A ház árverés alatt áll.

Nagyon nehéz körülmények között nevelik 11 éves kislányukat, Mónikát, aki most megy 5. osztályba és cukrász akar lenni (az iskolakezdéshez a tanszereket a Tanoda biztosította). Velük egy háztartásban él 17 éves fiuk, Pali, aki már nem jár iskolába, burkoló szeretne lenni, de most alkalmi munkákat vállal. Jelenleg Pali barátnője is ott lakik. Ő saját családja vállalkozásában koszorút készít, abból van némi jövedelme. Az udvarban él Viola nagyobb fia a feleségével és 2 unokájával (2 és fél éves, valamint másfél). 400.000 Ft-ra lenne szükség, hogy ki tudják fizetni az adósságokat és a többi tulajdonost, ezután a ház a nevükre kerülhet, és ők lehetnek az egyedüli tulajdonosok.

 

Viola és párja 8 általános iskolát végzett. Lajos kőműves, építkezéseken dolgozik, mint alkalmi munkás, nem bejelentett állásban. Viola azelőtt élelmiszerboltban dolgozott, de a gerincbetegsége miatt már nem tud munkát vállalni.

Összes jövedelmük Lajos fizetése, ami 40.000 Ft és a családi pótlék 9.000 Ft, amiből 3.000 Ft levonásra kerül. Az Önkormányzat havi 3.000 Ft támogatást ad a villanyszámla kifizetéséhez, és 3.000 Ft-ot gyógyszerre. Alkalmanként a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat ad némi élelmiszert a családnak.

 

Amire szükségük lenne: pénzadomány (bankszámla van), havi rendszerességgel lenne szükségük tartós élelmiszerre és tisztítószerekre, tűzifa, tárcsás mosógép, hűtőszekrény, fagyasztó, bútor, ágyak, szőnyeg, számítógép (a kislány a szomszédban tanul), TV, női, férfi, gyermek ruha és cipő, baba készlet, süteményes könyvek Móninak, kisgyerek játékok az unokáknak, bármit szívesen fogadnak (8 unoka van).

 

Viola nagyon aggódik a ház miatt, nem szeretné elveszíteni. A mindennapi étkezés is nagy gondot jelent. A gyógyszereket sem váltja ki emiatt, mert sokba kerülnek, és inkább élelmiszert vesz. Viola az embert próbáló körülményei ellenére is kedves asszony.

 

Nagyon büszke a családjára és a 8 unokáról is nagy szeretettel, mosolyogva beszél.

Jelige: „Mosolyogni jó 20200901”