Beteg kislányuk szívműtétjére készül a nélkülöző család

szívműtét

Éva és párja hat gyermeket nevelnek egy Fejér megyei településen. Kétszoba-konyha-fürdős albérletben laknak, egy régi parasztházban, melynek pici udvarán zöldségeket termesztenek.

 

A házban víz, villany, csatorna, telefon és internet is van. Otthonuk állapota az utóbbi időben sokat romlott: az egyik ablaknál elvált a fal és egyes részeken omladozni kezdett. Télen fával tüzelnek, melynek javarészét Éva párja teremti elő – veszélyes fák kivágását vállalja és ha teheti, hazaviszi.

A férfi eredeti végzettsége autófényező, szerencsére nemrég visszahívták korábbi munkahelyére. Emellett folyamatosan vállal kiegészítő munkákat, szabadidejében otthonuk komfortosabbá tételét is ő végzi Évával: az elmúlt időszakban parkettáztak, szobát festettek. Éva tíz osztályt végzett, egy fatelepen dolgozott, jelenleg GYES-en van a legkisebb gyermekükkel. A kicsik ellátása mellett Éva süti a kenyeret, bár a sütő nem működik megfelelően. Szeretik ezt a házat, de már sokat gondolkodtak a költözésen.

A két nagyobb gyerek Éva első házasságából született: a tizenkét éves nagyfiú szeret focizni, már leigazolta az egyik csapat, jó tanuló, ahogy tízéves testvére is, aki angolból kitűnő volt az elmúlt év végén. Szerencsére mindketten egészségesek. A hétéves Anna, első osztályos, súlyos születési rendellenességgel – lyukkal a szívén született. Annát október 23-án egy budapesti kórházban vizsgálták ki, a szívműtét időpontja júliusra várható. Éva retteg a műtéttől és attól, hogy addig hogyan oldják meg a másik öt gyermek ellátását. Segítséget csak a férje és Éva fiú testvére tud nyújtani.

A fővárosba való felutazás további anyagi terhet ró a családra, a tömegközlekedést Hanna egészségi állapota miatt nem vehetik igénybe. Az anyagi problémák mellett a fiatal anyára hatalmas lelki teher nehezedik: ötéves óvodás kisfiuk asztmával küzd, és egyéves kislányuk, akivel az asszony még GYES-en van, szintén lyukkal a szívén született. Hamarosan az ő kivizsgálását is meg kell kezdeniük. És ott van még a hatodik, a négyéves kisfiú, szerencsére ő egészséges. További nehézséget jelent számukra, hogy Anna műtétjét követően steril szobát kell biztosítaniuk otthonukban, ezért a költözés mindenképp szükséges lenne.

Éva maga is beteg, szemödémáját kellene műttetnie, de erre egyelőre nincs lehetősége. Erős asszony, párjával mindent megtesznek gyermekeikért, és csak végső esetben fordulnak segítséghez. Jelenleg 277 000 Ft-ból élnek (az édesapa fizetése + családi pótlék), a téli hónapokban kiadásaik a lakhatásra: 140 000 Ft. Tartozásaik nincsenek.

A szülők falusi CSOK-ból szeretnének saját lakást venni, ahol Annának biztosítani tudják a megfelelő körülményeket a gyógyulásra.

Éva nehezen kér segítséget, nehezen fogalmazza meg, mire is van szükségük: az egyéves kislány részére 86-92-es méretű ruhára, illetve 22-es cipőre és 5-ös méretű pelenkára biztosan. Anyagi támogatásnak is örülnek.

Ezeken túl, aminek örülnének: tartós élelmiszerek, tisztítószerek, pakolós szekrény, kombinált tűzhely (felül gáz, alul villany), íróasztal (jelenleg csak 1 van), tanszerek, a gyerekek részére szeretne gitárt, telefont, kismotort, játékokat és egy kis nyugalmat az életükben.

Jelige: „Kitörés 20200914″

Share on facebook
Megosztás