Betegség és munkanélküliség sújtja a családot, kilakoltathatják őket

Éva és családja egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen él, ahol nagy a szegénység, és szinte egyáltalán nincs munkalehetőség. Egy komfort nélküli kétszintes házban lakik három generáció: a nagyszülők, lányaik és az ő gyermekeik, összesen tízen, amiből 5 gyerek. Éva férje szívbeteg, munkaképtelen, többször műtötték, ami miatt TB tartozásuk is van. A család további három tagja műtét előtt áll, de arra sincs pénzük, hogy az ehhez szükséges gyógyszereket, és egyebeket beszerezzék. A műtétek után más városba költöznének, hogy munkához jussanak.

Az egyetlen fix kereső a családban a nagymama, Éva volt, de megszűnt a mosoda, ahol dolgozott. Januártól semmilyen munkaviszonyból származó bevételük nincsen! Évát rettenetesen megviseli lelkileg, hogy nincs munkája, mindez az egészségi állapotára is rossz hatással van. Begyulladtak a visszerei, műtét előtt áll. A tervezett műtét feltétele a gyulladás megszűntetése átmenetileg, amire vérhígító injekció-kúrát írt elő a kezelőorvos, de nincs pénzük kiváltani az injekciókat, így tolódik az egész folyamat.

Éva lánya és veje alkalmi munkákat próbál elvállalni, ami rosszul fizet, bejelentésre nincs remény. Sajnos a lányát is műteni kell, mert jóindulatú daganatot találtak nála, egyelőre időpontra várnak. Másik lánya a gyereknevelés mellett tanulni szeretne, hogy legyen végzettsége és munkát tudjon szerezni. A 9 éves fiúunoka mindkét fülében daganat van, amit műteni kell. Az utazási költséget és a szülők kórházban maradását (napi 3000 Ft) önerőből kell megoldaniuk, ami szintén gondot okoz. A gyermek hallása is károsodott, hogy ez végleges, vagy a műtét után javulni fog, még kérdéses.

Egy közeli hozzátartozó temetési költségeire is hitelt kellett felvenniük, ami 340 ezer Ft. A tartozásaik olyan akuttá váltak, hogy nemfizetés esetén a kilakoltatással kell számolniuk, ennek a réme nap, mint nap egyre fenyegetőbb a család számára.  

Amire leginkább szükségük van:

  • a kórházi költségekre, gyógyszerekre, és a kilakoltatás elkerülésére: pénzadomány, amit bankszámlára vagy postai csekken tudnak fogadni;
  • a kórházba: pizsama, köntös, papucs (felnőtt és gyerekméretben is), tisztálkodási szerek;
  • tartós élelmiszer;
  • ruhanemű és cipő;
  • a háztartásukba mosógép, hűtő, fagyasztó, mikró, kihúzhatós ágy, szőnyeg, ruhásszekrény, turmixgép;
  • a gyerekeknek játékok: a lányoknak baba, babakocsi, plüssök, mesekönyv, kirakó, a fiúknak pályás kisvonat, távirányítós autó, óra;
  • kályhával fűtenek, ezért tűzifára is szükség lesz az őszi-téli időszakban.

Kiutat abban látnak, hogy a munkaképes családtagok állást kapjanak, ehhez akár egy másik városba való költözést is vállalnának, hogy a család anyagi helyzete stabilabbá váljon. Éva egy nagyon szorgos, életerős asszony, maga is jótékonykodik, ha teheti, de most ő és családja szorulnak segítségre.

Jelige: „Falusi kis család 20221130”

Share on facebook
Megosztás