Betegség és munkanélküliség sújtja a családot, kilakoltathatják őket

Éva és családja egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen él, ahol nagy a szegénység, és szinte egyáltalán nincs munkalehetőség. Egy komfort nélküli kétszintes házban lakik három generáció: a nagyszülők, lányaik és az ő gyermekeik, összesen tízen, amiből 5 gyerek. Éva férje szívbeteg, munkaképtelen, többször műtötték, ami miatt TB tartozásuk is van. A család további két tagja műtét előtt áll, de arra sincs pénzük, hogy az ehhez szükséges gyógyszereket, és egyebeket beszerezzék. A műtétek után más városba költöznének, hogy munkához jussanak.

Az egyetlen fix kereső a családban a nagymama, Éva volt, de megszűnt a mosoda, ahol dolgozott. Januártól semmilyen munkaviszonyból származó bevételük nincsen! Évát rettenetesen megviseli lelkileg, hogy nincs munkája, mindez az egészségi állapotára is rossz hatással van. Begyulladtak a visszerei, műtét előtt áll. A tervezett műtét feltétele a gyulladás megszűntetése átmenetileg, amire vérhígító injekció-kúrát írt elő a kezelőorvos, de nincs pénzük kiváltani az injekciókat, így tolódik az egész folyamat.

Éva lánya és veje alkalmi munkákat próbál elvállalni, ami rosszul fizet, bejelentésre nincs remény. Sajnos a lányát is műteni kell, mert jóindulatú daganatot találtak nála, egyelőre időpontra várnak. Másik lánya a gyereknevelés mellett tanulni szeretne, hogy legyen végzettsége és munkát tudjon szerezni.

Egy közeli hozzátartozó temetési költségeire is hitelt kellett felvenniük, ami 340 ezer Ft. A tartozásaik olyan akuttá váltak, hogy nemfizetés esetén a kilakoltatással kell számolniuk, ennek a réme nap, mint nap egyre fenyegetőbb a család számára.  

Amire leginkább szükségük van:

  • használt autó
  • a kórházi költségekre, gyógyszerekre, és a kilakoltatás elkerülésére: pénzadomány, amit bankszámlára vagy postai csekken tudnak fogadni;
  • a kórházba: pizsama, köntös, papucs (felnőtt méretben), tisztálkodási szerek;
  • tartós élelmiszer;
  • ruhanemű és cipő;
  • a háztartásukba mosógép, hűtő, fagyasztó, kihúzhatós ágy, szőnyeg, ruhásszekrény, turmixgép;
  • a gyerekeknek játékok: a lányoknak baba, babakocsi, plüssök, mesekönyv, kirakó, a fiúknak pályás kisvonat, távirányítós autó, óra;
  • kályhával fűtenek, ezért tűzifára is szükség lesz az őszi-téli időszakban.

Kiutat abban látnak, hogy a  férj korábbi főnöke telefonált nekik: 2 évre lenne munkalehetőség Budapesten a család férfi tagjainak. Benzinköltséget, matricát is állnák nekik. Ez a munka fixen lenne, bármikor el tudják kezdeni. Napi feljárást kell megoldani, mert szállást nem tudnak biztosítani.
A gond, hogy jelenleg nincs kocsijuk, mert időközben azt elvitte a végrehajtó. Egy használt, működő autó vagy a lakhatás megoldása kiugrást jelentene nekik.

Éva egy nagyon szorgos, életerős asszony, maga is jótékonykodik, ha teheti, de most ő és családja szorulnak segítségre.

Jelige: „Falusi kis család 20221130”

Share on facebook
Megosztás