Egy komfort nélküli házban, segítség nélkül neveli három asztmás gyermekét az édesanya

Márta és családja egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis település szegények lakta részén él. A faluban nincs munkalehetőség, közmunkásként tud dolgozni, illetve alkalmi, főként mezőgazdasági munkákat vállal, ami télen nehézséget jelent.

A család egy rossz állapotú, komfort nélküli, 1 szobás házban él. Márta vásárolta a házat, de az előző tulajdonos a vétel idején elhunyt, emiatt nem került a nevére az ingatlan, így annak jogviszonya tisztázatlan. A konyhát és a kamrát is szobává alakították át. A legnagyobb lánya kamrából kialakított kis helyiségben lakik, ahol nincs ágy, ezért a 17 éves fiatal a földön alszik dunnákon. Az anya két kisebb lányával él a konyhából kialakított szobában. Márta lett a gyámja 1 éves kisunokájának, így őt is ő neveli.

Az ingatlan egy szilikát blokkos épület, palatetője hiányos, a nyílászárók rosszak, takarókkal tömik be őket, hogy ne süvítsen be a hideg. Villany van a házban, de vezetékes gáz és víz nincs, a vizet az utcai kútról hordják. Kályhával fűtenek, ezen főznek, és a mosakodáshoz használt vizet is itt melegítik. Mosógépet és centrifugát kölcsön szokott kérni az anya, ebbe is a kútról hordja a vizet. Kevés konyhai eszközük van, asztal, székek, konyhaszekrény nincs.

Márta asztmás, vérnyomás- és pajzsmirigyproblémái vannak, melyekre gyógyszert kellene szednie, de legtöbbször nem marad pénze ezeket kiváltani. A legnagyobb probléma, hogy a három gyermek is asztmás, nekik rendszeresen gyógyszert kell szedniük.

Amire szükség van: Anyagi támogatást Márta készpénzben tud fogadni. Inhalátor, inhalációs folyadék, tartós élelmiszer. Téli ruhákra van szükségük, illetve ruhásszekrényre. Gázpalackról működő gáztűzhely, konyhai felszerelés. Nagy szükségük van további segítségre a ház felújításában is: tetőjavítás, külső és belső tatarozás, nyílászárók javítása, cseréje.

A 17 éves gyermeknek ágyra van szüksége, és téli ruhákra. Méretei: 165 cm magas, 42-es cipőt hord.

A 10 éves kislány, jó tanuló, szeret rajzolni és színezni, illetve szívesen játszik számítógépes játékokon a szomszédoknál. Az iskolai felszerelései hiányosak, szüksége van füzetekre, ceruzákra, tornafelszerelésre, iskolatáskára, téli ruhákra. Méretei: 150 cm magas, 39/40-es cipőt hord. Nagyon szeretne egy laptopot.

Az 1 éves unoka méretei: 86-os ruha, és 19/20-as cipő. Babafürdető kád, pelenka, babakocsi, tápszer (Milupa 1 éves kortól), babajáték, téli ruha.

 A törékeny édesanya erején felül próbálja eltartani családját, minden lehetőséget megragad, hogy alkalmi munkából több bevétele legyen, hiszen csak a közmunkabér és két gyermek után járó családi pótlék a jövedelme. Márta bízik benne, hogy egy kis segítséggel talpra tudnak állni, és jobb életkörülményeket teremthet gyerekeinek.

Jelige: „3 Grácia 20221127

Share on facebook
Megosztás