Egymásba kapaszkodva él a tartósan beteg fiú és édesanyja, segítség nélkül

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, pár kilométerre Miskolctól, egy kisközségben él Tünde, a gyermekét egyedül nevelő, 46 éves édesanya. A külterületi, szinte minden komfortot nélkülöző ingatlan saját tulajdona.

A vízellátás házi fúrt kútról történik, ami egy speciális víziközmű-rendszer útján jut be a házba, és amely speciális szűrőrendszerere folyamatos és költséges karbantartást igényel. Jelenleg egy csőtörés nehezíti meg az életüket, teljes cserére volna szükség a hibás szakaszon, Tünde még nem tudja, miből fogja fedezni a költségeket.

Villannyal tudnak fűteni és főzni, ez az egyetlen, de nagyon drága mód. Téli időszakban több, mint 100 ezer Ft a költség, amit részletfizetéssel törleszt, az előző évi elszámoló számla kifizetésénél tart most, az elmaradásai sajnos folyamatosak.

Jelzáloghitel nincs ugyan az ingatlanon, de anyagi szűkössége miatt már több személyi kölcsönt is igénybe vett, ami miatt 2-3 millió Ft tartozást kell visszafizetnie havi 46 ezer Ft-jával. Végrehajtásból származó havi költsége plusz 20 ezer Ft/hó, összesen 500 ezer Ft.

Tünde egyedül neveli 15 éves fiát, Leventét, aki tartós betegséggel küzd: asztmás, gégeszűkülete van, SNI-vel diagnosztizált gyermek (tanulási nehézségekkel küzd). A tanulásban le van maradva a kortársaihoz képest, jelenleg 7.osztályos.

A szülők 9 évvel ezelőtt váltak el, az apa némi anyagi támogatást nyújt (30 ezer Ft), de ezen kívül nincs kapcsolata gyermekével. Tündét nagyon megviselte a válás, lelkileg megtört, ez a fizikai állapotára is kihat a mai napig. Mozgásszervi problémái, és súlyos depressziója miatt csak napi 4-5 óra munkavégzésre képes. Jelenleg állást keres, korábbi vállalkozását felszámolta.

Összbevételük alig éri el a 100 ezer Ft-ot, ebből nem tudnak megélni, Tünde szeretné megjavíttatni régi autóját, amivel jobb munkalehetőséghez tudna jutni, a kocsi műszakilag most nem használható.

Amire szükségük van: A felhalmozott közüzemi tartozások kiegyenlítéséhez pénzadomány, amit bankszámlán tudnak fogadni. Fürdőszoba-felújításhoz támogatás, beépíthető anyagok. Ruha- és cipőméretek: édesanya: felsőben 48-50-es, nadrágban elég a 46-os méret. Cipő 41-es. Levente: pólóban L-XL, nadrágban gyerek méretben a 176-os, cipőben 45-ös.

Leventét érdekli a gasztronómia,  az iskola elvégzése után szeretne szakácsnak továbbtanulni. Nagyon szeretne biciklit és számítógépes játékot (playstation).

Tünde legnagyobb vágya, hogy egyenesbe kerüljenek, legyen munkája, és lelkileg megerősödjön. Ezekhez elsődleges a tartozásai rendezése, mely új távlatokat nyitna számukra.

Jelige: „Lelki nyugalom 20230130”

Share on facebook
Megosztás