Kitörési lehetőséget keres a szorgos nagymama a szegénységből

Éva és családja egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen él, ahol nagy a szegénység, nincs munkalehetőség. Egy komfort nélküli házban laknak férjével, két lányukkal, és azok gyermekeivel.

A házban nincs vezetékes víz, villany feltöltőkártyás megoldással van csak, kályhával fűtenének, ha lenne mivel, mert fájuk nemigen van, gyakran a saját ruháikat tüzelik el. A ház felső szintjén él Éva lánya három gyermekével, lent a konyhából kialakított szobában a másik lánya és annak férje két gyermekükkel és egy másik szobában Éva a szívbeteg férjével, így nagyon szűkösen vannak.

 Az egyetlen kereső a családban Éva volt, de most megszűnt a mosoda, ahol dolgozott. Így januártól nincs havi fix bevételük. Nagyon megviselte, hogy nincs munkája, az egészsége is megromlott. Begyulladtak a visszerei, amit sürgősen kezelni kellene. Vérhígító injekciót írtak fel neki 20 adagot, melynek darabja 10.000 Ft körül van, így nem tudja kiváltani. Ha nem javul az állapota, meg kell műteni, már be is utalták a kórházba, ahova nem tud vinni köntöst, papucsot, pizsamát, amit nagyon szégyell. Férje munkaképtelen, artéria szűkület miatt műtötték már háromszor. Sajnos nem tudják fizetni a TB-jét, így 75000 Ft tartozásuk van, ennek rendezése is fontos lenne!

Éva lánya és veje alkalmi munkákat vállal, de a helyi vállalkozók ha alkalmazzák is őket, nagyon kevés pénzt fizetnek. Másik lánya nagykorú, de a gyermekvállalás miatt félbeszakadtak a vendéglátói tanulmányai. Ezt szeretné folytatni és befejezni, hogy legyen végzettsége és el tudjon helyezkedni. Ehhez tabletre lenne szüksége.

Sajnos az egyik unoka betegséggel küzd: a 9 éves fiú mindkét fülében daganat van. Műtétre vár, ami TB finanszírozott, de a Miskolcra utazást és a szülők kórházi elszállásolását (napi 3000 Ft) önerőből kell majd megoldaniuk. Részlegesen elvesztette a hallását a kisfiú, egyelőre nem tudni, hogy ez végleges, vagy a műtét javítani fog rajta.

Éva férjének elhunyt a testvére a közelmúltban, a temetésére kölcsönt vettek fel, így 340.000 Ft tartozásuk van, amit szintén mielőbb törleszteni kellene. A család nagyon szeretne megfelelő munkalehetőséget találni mindenkinek, aki dolgozni tudna, akár más városba is elköltöznének ennek érdekében.

Szükségük lenne: anyagi segítség a vérhígító kiváltására, a kórházi tartózkodás költségeire, a kisfiú műtétjének költségeire (van bankszámlaszámuk, de postai csekken lenne a legjobb), a kórházba pizsama, köntös, papucs, tisztálkodási szerek; tüzifa, tartós élelmiszer – liszt, tojás, vaj, cukor, lekvár, olaj vagy zsír, zöldségek, sertéshús. Emellett ágyneműk, törölköző, mosógép, hűtő, fagyasztó, mikró, kihúzhatós ágy, szőnyeg, ruhásszekrény, turmixgép. Ruhanemű, kabát, cipő mindannyiójuknak. A gyerekeknek játékok: a lányoknak baba, babakocsi, plüssök, mesekönyv, kirakó, a fiúknak pályás kisvonat, távirányítós autó, telefon, óra. A nagylánynak tablet a tanulmányai folytatásához. Munkalehetőség a munkaképes családtagoknak, a fiataloknak külön lakhatási lehetőség, akár más városban.

Éva egy nagyon szorgos édesanya és nagymama, minden lehetőséget igyekszik megragadni, amivel könnyebbé tudná tenni családja életét. Rendkívül jószívű, örömmel segít másokon, önkénteskedni is szokott. Minden vágya, hogy ki tudjanak törni a szegénységből, a kilátástalan helyzetből és nyugalomban élhessenek szeretett családjával.

Jelige: „Falusi kis család 20221130

Share on facebook
Megosztás