Közmunkából tartják el a szülők hat gyermeküket, tartozásaik egyre gyarapodnak

közmunkából_tartják_el_a_szülők_hat_gyermeküket

Juli 39 éves, nagycsaládos édesanya, Baranya megyében él egy eldugott, picike zsákfaluban. Párjával hat gyermeket nevelnek, egy felnőtt korú gyermekük pedig már nem él velük.

A szükség nagy úr errefelé, a munkalehetőség annál kevesebb. Szociális háló gyakorlatilag nem létezik, az egy utcából álló településre mozgó árusok és szolgáltatók járnak, a kisgyermekeket a negyedik faluig kell szállítani, hogy eljussanak az óvodába-iskolába.

Juliéknak itt volt lehetőségük házat építeni egy ajándékba kapott telken, viszont a telek – megosztásának problémája miatt – nincs érvényesen bejegyezve a földhivatalnál, így elesnek az állam által nyújtható felújítási támogatások lehetőségétől is. Fával fűtenek és gázpalackos tűzhelyen főznek, a villanyuk kártyás. A bojlert nem használják, mert nagyon drága az áram, a fürdőszobai fal repedt, a csempe mállik. A legnagyobb öröm, hogy mindketten egészségesek, a gyermekek szintén, illetve egyikük közepesen hallássérült, neki fülhallgató segít, melyből az egyiket most éppen pótolni kell.

 

Juli és élettársa 8 általánost végeztek, alkalmi és közmunkán kívül eddig más munkalehetőségük nem volt. Bevételük ebből származik csak és a családi pótlékból a gyermekek után. Felhalmoztak 200 000 Ft víztartozást, ezt szeptembertől 40 000 Ft-jával kell törleszteniük, az építési hitelük is fix költség, de ezt most a moratórium miatt nem fizetik.

 

Gyakorlatilag mindenben hiányt szenvednek. Szükségük van: tüzelőre, mosógépre, gyerek és felnőtt ruházatra, cipőkre, tabletre a tanuláshoz, tartós élelmiszerre, tisztálkodószerekre, törölközőkre, ágyneműkre, gyerekjátékokra, esetleg biciklire. Nincs televíziójuk, konyhai asztaluk, székük és a gázpalackos tűzhelyük is erősen cserére szorul. Pénzadományt bankszámlaszámra tudnak fogadni. Falfesték is jól jönne a ház kifestéséhez.

Ruha és cipőméretek: 1 éves kislány: 80-86-os ruha, 4-es pelenka. 6 éves kisfiú: 122-es ruha, 29-es cipő. 10 éves kislány (4. osztályos): 128-134-es ruha, 32-es cipő. 13 éves kislány (7. osztályos): S-M ruha, 140-es nadrág, 39-es cipő. 15 éves lány: S-M ruha, 152-es nadrág, 38-as cipő, ő bolti eladó szakiskolába jár. 17 éves lány: S-M ruha 140-es nadrág, 36-os cipő, ő rendőr szeretne lenni. A nagylányok telefont szeretnének, a kisebbek korosztályuknak megfelelő játékokat, tanszereket. Az apuka L méret és 41-es láb, az anyuka L méret és 38-as láb.

 

Kedves, szerény emberek nagy szegénységben, de tisztességesen, szeretetben nevelik gyermekeiket.

Jelige: „Jézus 20210209”

Share on facebook
Megosztás

Regisztrálok