Létfenntartás családi pótlékból

kert

Hároméves kisfiáról és az amputálás előtt álló édesapjáról is gondoskodnia kell az egyedülálló anyának, ráadásul jelentős tartozása is van a rossz körülmények között élő családnak.

Egy Baranya megyei, határszéli kistelepülésen él Bea, a 34 éves egyedülálló édesanya. Kisfiáról és beteg, özvegy édesapjáról egyedül próbál gondoskodni, helyzetük azonban egyre nehezebb. Bea eddig GYES-en volt kisfiával, de mivel Marci betöltötte a hároméves kort, már csak a családi pótlék (13.700 Ft) a fix bevétele.

Eddig a közmunkásként dolgozó nagypapa volt a családfenntartó, de már egy ideje táppénzen van. Folyamatos ápolásra szorulni, ráadásul tovább nehezíti a család dolgát, hogy a közeljövőben amputációs műtét vár rá, mert az érszűkülete olyan mértékű, amit máshogy már nem tudnak kezelni – ez pedig tovább rontja Bea munkába állási esélyeit.

Marci koraszülöttként jött a világra, gyomor- és hörgőszűkülettel kezelték, de szerencsére már nem kell kórházi kezelésekre járnia, viszont jelenleg háromféle gyógyszert szed folyamatosan. Marcit édesapja nem ismerte el őt fiaként és támogatást sem nyújt.

Bevételt még a nagypapa táppénze jelent, ami 40 ezer forint, ami azt jelenti, hogy jeleneleg összesen az alig több mint 50 ezer forintból kell kigazdálkodniuk az albérlet árát, a rezsit, gyógyszerköltségeket és a megélhetésüket.

Ráadásul egy végrehajtásból fakadóan 2,5 millió forint felhalmozott tartozásuk van, amit nem tudnak kifizetni. Beának néhány éve hunyt el az édesanyja, még nem tudták igénybe venni az életbiztosítása után járó összeget sem, mert nincs pénzük kifizetni a hagyatéki eljárás költségét (36 ezer forint).

Lakhatásukat jelenleg albérletben oldják meg, mely 2 kis szobából áll, víz van, a villany feltöltőkártyás, a gáz nincs bevezetve, egy rozoga kályhával fűtenek, melyet sürgősen cserélni kell, mert lyukas és rendkívül rossz állapotban van.

Szeretnének saját lakást, vagy legalább városban lakni, ahol az ápolást könnyebb lenne kivitelezni, orvoshoz járni.

Nagy szükségük van élelmiszerre, anyagi támogatásra a megélhetéshez (csekken tudnak fogadni), gyógyszerkiváltáshoz, hősugárzóra, fejlesztő játékokra. Marci nagyon szeret kertészkedni, neki kültéri játékok, színezők, mesekönyvek jelentenék a boldogságot. Ruhamérete 116-os, cipőből 29-est hord. Bea női S méretet visel, lába 39-es. A nagypapa nagyon lefogyott, férfi S méret elegendő a számára.

Az anyuka nagyon talpraesett és erős, de most el van keseredve, mert hiába egészséges és munkaképes, a jelenlegi helyzetben nem tud munkát vállalni, így viszont folyamatosan napi megélhetési gondok emésztik az életét, és nagyon szeretne kiutat találni ebből a helyzetből, hogy segítse a családját.

Jelige: „Kiskertész 20220301”

Share on facebook
Megosztás