Romházban él a tízfős család, elvehetik a gyerekeket

Egy borsodi kis faluban él Kriszti és Péter hét gyermekével és a nagymamával. A házuk rettenetes állapotban van, a gyámügyi hivatal szerint nem megfelelőek a körülmények a gyerekek számára, akik emiatt állami gondozásban kerülhetnek.

Az édesanya, Kriszti 38 éves, újszülött kisbabájával nemrég tért haza a kórházból. A kicsin kívül még négy kiskorú gyermeket nevelnek élettársával, Péterrel. A két legkisebb csemete közös gyermekük, de a nagyobbakat is szeretetben, gondoskodva nevelik együtt. Velük él még két nagykorú gyermek és egy nagymama is.

A legnagyobb problémát a családi házuk állapota jelenti. Az épület szinte romos, a nyílászárókon tátongó lyukakat purhabbal foltozták be, a tető egy részét vihar vitte le. Víz, fürdőszoba nincs, a WC az udvaron van. Áram és internet van, utóbbi a gyerekek tanulásához szükséges. Nagyon kevés a bútoruk, a ruháik a földön hevernek. A gyámügyi hivatal álláspontja az, hogy a gyerekek érdekében sürgősen javítani kell a lakhatási körülményeken, mert a ház így veszélyes. Ha a helyzet nem változik, a gyerekek állami gondoskodásba kerülhetnek.

Péter dolgozik, gyári munkát és napszámos munkákat vállal, hogy eltartsa a családot, de ebből csak napi 5 ezer Ft bevételük van. Ezen felül Kriszti kap családi pótlékot és a kisbaba után GYES-t, ami összesen 90 ezer Ft. A tízfős családnak ez nagyon kevés, még élelmiszerre sem elég, a számlákkal folyamatos az elmaradásuk, és egy hiteltartozásuk is van, ami 74 ezer Ft 50%-os kamattal, amit nagyon szeretnének kifizetni.

Amire szükségük van:

  • a kisbaba (2023. áprilisában hathetes) ellátásához babaápolási termékek, pelenka, 62-68-as méretű ruhák;
  • a nagyobb gyerekeknek ruhák, iskolaszerek: 3 éves kislány: 110-es méret, 27-es cipő. 7 éves kisfiú: 128-134-es méret, 34-es cipő. 9 éves kisfiú: 134-140-es méret, 35-ös cipő. 16 éves fiú: M-es felső, S-es nadrág, lába 42-es. A két nagylány S-es ruhaméretet visel, lábuk 37-es;
  • tartós élelmiszer;
  • tisztítószerek;
  • pénzadomány, amit bankszámlára tudnak fogadni.

A család nagyon szeretne új életet kezdeni tiszta lappal, ehhez a tartozásaikat kell rendezniük és a házuk állapotán javítani.

Jelige: „Újra talpra állni 20230407”

Share on facebook
Megosztás