Sokat nélkülözik a 4 gyermekes, vályogházban élő család

vályogház

Négy kiskorú gyermekét férjével neveli a 34 éves Gabi Hajdú-Bihar megyében. Régi, 100 éves vályogházuk folyamatos javításra szorul, amire rengeteg pénzük megy el. Sokat nélkülöznek.

A saját tulajdonú, 55 nm-es, 2 és félszobás, 100 éves vályogházban van internet, telefon, víz, csatorna, villany (feltöltőkártyás), és fürdőszoba is, a konyha azonban az épületen kívül van (nyári konyha). Palackos gázzal főznek és fával fűtenek.

Három gyermekük iskolás korú: a 13 éves nagylány 8. osztályos, a nagyobb fiú 12 éves és hatodikos , a kisebb lány 8 éves és másodikos. A legkisebb fiú egyéves. Gabi 8 osztályt végzett, bolti eladóként dolgozott, jelenleg otthon van a picivel. Elmondta, hogy bántalmazó családból menekült (az anya depressziós volt). 16 éves korától dolgozott, nem járhatott iskolába, a 9. osztályt ott kellett hagynia. János is 8 osztályt végzett, jelenleg takarmánykeverőként dolgozik egy Kft-nél.

 

A házukon végzett kényszerfelújítások miatt kerültek nagyon nehéz anyagi helyzetbe. Mivel sem állami támogatást, sem CSOK-ot, sem hitelt nem áll módjukban felvenni, így önerőből kell megoldaniuk otthonuk felújításait.

Sokszor választaniuk kell, hogy az aktuális csekket fizessék be, élelmiszert vegyenek vagy a felázott falakat renoválják vagy akár egy csőtörést javítsanak meg.

Így került sor a berogyott tető helyreállítására, az életveszélyes villanyhálózat cseréjére, a repedezett falak rendbe hozatalára. Jelenleg a fürdőszobai csőtörés okozta károk kijavításán dolgoznak.

 

Amire szükség lenne: pénzadomány (bankszámla van), tartós élelmiszer, tisztítószer, tanszerek, tornacipő, ruhák az iskolás gyerekeknek, ruha és pelenka a picinek. Számítógépre lenne szükségük, mert csak telefonjuk van, azon tanultak a gyerekek. Radiátor, 1 heverő vagy kihúzható fotelágy, automata mosógép, tűzifa, tűzhely (gázpalackos) – a jelenlegin csak főzni lehet, sütni nem, ezért egy másik villanytűzhelyt kell használni a sütemények készítéséhez. Nem kapnak sehonnan segítséget, mivel a férjnek van állása, és 200 forinttal meghaladja a minimumot az átlagjövedelmük. A Vöröskereszttől egy alkalommal kaptak élelmiszert.

A szülők nagyon sokat dolgoznak, hogy a gyerekeknek otthont és jobb életet biztosítsanak. Gabi és férje nem adja fel, küzdenek és keresik a megoldásokat, lehetőségeket, de most szükségük van segítségre, hogy újra talpra állhassanak. Gabi minden erejével azon van, hogy gyerekeinek ne kelljen éhezniük, kirándulásról lemaradniuk, hiányos felszereléssel iskolába menniük, mint neki gyermekkorában.

Jelige: „Küzdelem 20200810”

Share on facebook
Megosztás