Súlyos betegségeik miatt állás nélkül maradt a pinceházban élő család

Egy Baranya megyei település külterületi részén él az 51 éves Éva férjével és két általános iskolás korú gyermekükkel. Férje, István rokkantnyugdíjas, így az édesanya a kenyérkereső – de már csak rövid ideig.

Éva egy súlyos, ekcémaszerű bőrbetegséggel küzd, immunológiára jár vele. Sajnos az egész arcát beborítja és emiatt az önkormányzat elbocsátotta közmunkás állásából, így júniustól nem tud dolgozni. Orvosa ajánlására elindítják a leszázalékolást, de ez is nagyon csekély jövedelemmel fog járni. Az édesapa, István nem tud dolgozni, rosszindulatú daganatos betegség, illetve szív -és tüdőasztma miatt rokkantnyugdíjas lett.

Otthonuk sajnos nagyon kedvezőtlen, nagyban rontja az egészségi állapotukat. A falutól messze, egy pinceházban élnek, 2 szoba és konyha található benne, nincs közművesítve, mindössze villany van benne. Vizet a temető kútjáról hordanak, mosni a ciszternavízből tudnak. Fürdőszoba nincs, wc kint van. Nehéz a közlekedés a faluba, messze van, nincs közút, a földúton gyalogolnak sárban, fagyban, nyáron a forróságban.

Éva és István két gyermeket nevelnek, a 10 éves Timikét és 8 éves öccsét, Olivért. A kisfiú diszlexiás és immungyenge, folyamatosan beteg. Mindkét gyermek beteges, kisebbek, mint a hasonló korú gyerekek.

A család nagyon szeretne élhetőbb körülményeket teremteni, jelenlegi kis pinceházukat is igyekeznek otthonossá tenni. Minden álmuk egy rendes ház, ahol van víz, fűtés, ahonnan nem kell sokat gyalogolni az iskolába, boltba. Éva nagyon szeretne egy hagyományos gáztűzhelyet és egy mosógépet. Jelenlegi házuk sajnos mindannyiuk egészségére rossz hatással van, ahogy a mindennapos nélkülözés is, nem tudnak egészségesen étkezni, vitaminokra pláne nem telik. Jelenleg az apa rokkantnyugdíjából, a családi pótlékból és Éva közmunkás fizetéséből élnek, utóbbi a jövő hónaptól megszűnik.

Szükség van: a család bármit örömmel elfogad, tartós élelmiszert, ruhaneműt, iskolaszereket, pénzadományt (internetes kifizetési utalvány).

Éva minden erejével próbálja összetartani családját, keresi a kiutat nehéz helyzetükből, de ehhez segítségre van szüksége a beteg asszonynak.

Jelige: „Egy kis jóllét 20230510”

Share on facebook
Megosztás