Szemműtétre vár a Down-szindrómás kislányt nevelő édesanya

Vérplazma-adományozásból gyűjt Down-szindrómás gyermeke rollerére a látáskorlátozott asszony, aki szembetegsége miatt nem tud dolgozni.

Vera Békés megye egyik nagyobb városában él, albérletben. Négy felnőtt gyermeke után született az ötödik, Emőke, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Emiatt folyamatos ellátásra szorul, önellátásra képtelen. Az édesanya nem éli meg a gyermek állapotát hátránynak, igazi szeretetbomba, egymás vigaszai a bajban.

Vera egészségi állapota négy éve változott meg a lehető legrosszabb irányba. Egy nagyon ritka szembetegség (axenfeld-riegr szindróma) alakult ki, ami jelentős látásromlást okozott, ezért jelenleg nem tud dolgozni. Van reménye a műtétre, de ezt Budapesten tudnák elvégezni, sokba kerül és szaruhártyadonor is szükséges hozzá. Kettejüket képes ellátni, azonban a munkavégzéshez szükséges feltételek nem állnak fenn, például olvasni egyáltalán nem tud már.

A lakhelyükként szolgáló albérlet jól felszerelt, összkomfortos, viszont nagy költséget jelent a fenntartása, havi 100 ezer forint a fix kiadás. Ezen felül gyógyszerre és egyéb kiadásokra 50 ezer forint minimum szükséges minden hónapban.

A most 7 éves Emőke édesapja nem tudta feldolgozni a gyermek genetikai rendellenességét, az italba menekült, ez pedig a családi viszonyok felbomlását eredményezte. Semmilyen kapcsolatuk nincsen vele, sajnos anyagi támogatást sem nyújt gyermekének. A kislány speciális óvodába jár, még nem beszél.

Vera bevételeit a GYES, GYOD és a családi pótlék adja, ezen felül, ha van lehetősége, vérplazma-adással próbálja kiegészíteni jövedelmüket. Ebből spórol most Emőke hőn áhított rollerére is. Bár a kislány állapota „stagnál”, ebben javulás nemigen várható, mégis évente szakértői bizottság dönt a GYOD-jogosultságról. Félő, hogy lesz egy átmeneti időszak, amikor nem kapják a juttatást, ami jelentős aggodalommal tölti el az édesanyát, hiszen minden fillérük be van osztva.

A négy felnőtt gyermeke lehetőségeikhez mérten próbál segíteni édesanyjukon és testvérükön, ennek is köszönhetően nincs felhalmozott adósságuk!

A család szívesen fogad tartós élelmiszert, tisztítószereket, pénzadományt (bankszámlaszám van). Ruhában, cipőben is hiányt szenvednek, de Emőke nagyon speciális testi adottságokkal bír, mindent próbálnia kell, így inkább anyagi támogatással lehet áthidalni ezt a problémát.

Vera nincs elkeseredve, minden napban próbálja a jót keresni, rendszeresen a pozitív dolgokat állítja a fókuszba. Nagyon bízik benne, hogy szemét végül meg tudják műteni (ez körülbelül 3-400 ezer forintos műtéti költséget jelent majd), és ő újra munkába állhat.

Jelige: „Szemem fénye 20221113

Share on facebook
Megosztás