Tizen élnek a kétszobás lakásban, nehéz körülmények között

boot-2558324_960_720

Somogy megye 800 fős községében él Éva és férje, László. 2 szoba konyhás házukon 10 fő osztozik. A szülők már nagyszülők is, hiszen saját gyerekeik mellett 1 éves unokájuk is velük él.

László az építőiparban segédmunkásként, míg Éva közfoglalkoztatottként dolgozik a községben, mindketten 8 órás munkabeosztásban. Az egy főre jutó jövedelmük a létminimum alatti (22 375 Ft) a fizetések ellenére is. 

Leila 9 éves, ő a legfiatalabb gyerekük. Fiuk Lacika, 10 éves, tüdőasztmás, fél évente kap gyógyszeres kezelést. András 12 éves, Helén 14 éves, 16 éves György, és 17 éves István. A nagycsalád tagja még Brigi, a legidősebb lányuk és kislánya Emese, ő 1 éves. 

A kicsik általános iskolába járnak, a kamaszok középiskolába. Legidősebb lánya unokájával van otthon. A család anyagi helyzetét nehezíti a nagyszülőktől örökölt közel 600 000 Ft-os tartozás. A házuk saját ugyan, kissé szűkösen, de elférnek. A berendezési tárgyak is szép lassan idejüket múlják. Fával fűtenek a téli időszakban, ez plusz kiadás a családfőknek.

Éva szívesen fogad játékokat a gyerekeknek, hiszen esélytelen megvenni őket. “A társasjátékok nagyon sokba kerülnek, nem tudom kiszorítani az árát. Még karácsonykor sem” – mondja elcsukló hangon. 

A kamaszoknak 38-as ruhaméretük van, és lábbelit 43-as méretig valaki biztosan fel tudja húzni a lábára. Jön a tél, így a télikabát, meleg csizma, tűzifa is szükséges a család aprajának–nagyjának. Éva a kisunokának, Emesének is örömmel fogad babajátékot, ruhákat. 

Bankszámlára történő támogatással is segíthetik a család mindennapjait. 

Jelige: „Gyerekek játékok nélkül”

Share on facebook
Megosztás