Új vesére vár a nyitott gerinccel született kislány

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él a 49 éves Eszter, az idén 18. életévét betöltő Boglárkával. Bogi nyitott gerinccel született és emiatt számos egészségügyi problémával kell együtt élnie.

Eszterék egy 2,5 szobás, félig felújított családi házban élnek. A ház közművesített, a fürdőt átalakították, hogy tolókocsival lehessen használni. Kicserélték a bejárati ajtót és két ablakot is. A csatorna be van vezetve, de rákötni már nem tudtak, arra már nem volt pénze a családnak. Burkolni kellene a házat, a fűtést átalakítani, jelenleg csak egy helyiséget fűtenek. Dialízisre van szüksége Boginak, emiatt a házban nem lehet por, viszont kályhával fűtenek, ami a pormentességet nem teszi lehetővé. Brikettre kellene átváltani, ami megtartja a hőt, nem porol, nem füstöl, azonban az lényegesen drágább. A konyhát is le kellene burkolni, az ablakot kicserélni.

Boglárka nyitott gerinccel született, az utolsó két csigolyája volt nyitva, ami pont elzárja az agykérget, így deréktól lefelé béna, teljes ellátásra szorul. Eszter naponta négyszer, 4 óránként végzi nála a dialízist, naponta kétszer katéterezi, a sebekhez a csövet fertőtleníteni, kötözni kell szintén naponta kétszer, és speciális hormon injekciót is kap Bogi. Műtötték már többször, a gerincét, a lábát és agyműtétje is volt. Vesebetegsége miatt sürgősen donorra van szüksége, állapota egyre romlik. Jelenleg kórházban van és egy másikkal napi kapcsolatban vannak.
Eszter példaértékűen gondozza, neveli gyermekét, ő volt az óvó nénije, tanító nénije, így 7 évesen Bogi folyékonyan írt és olvasott, nagyon ügyesen fest vászonra, csodálatosan szép karkötőket készít gyöngyökből. Tud furulyázni, tanult hegedülni, gyönyörűen énekel. Rengeteg könyvet olvasott Bogi, így mindenkivel el tud beszélgetni felnőtt módjára. Eszter mindent meg szeretne mutatni neki a világból, hogy a betegség ne akadályozhassa meg ebben. Tablete van Boginak, amit nagyon ügyesen használ, méghozzá nemes célra: létrehozott egy csoportot, ahol beteg gyerekek mutatják meg egészséges gyermekeknek a betegségüket, hogy milyen azzal együtt élni, hogy ez a betegség nem ragályos, nem kell tartani tőle. Vagyis nagyon fontos érzékenyítést végez a társadalomban, ami igazán tiszteletre méltó.

Eszter elvált, Bogi apukája elhagyta őket, nem fizet gyerektartást. Bevételük csak a gondozási díj. Eszter nem tud dolgozni, hiszen állandó felügyeletre és ápolásra szorul a gyermeke. Szakképzett ápoló kellene mellé, amit nem tud megfizetni. Ő maga is ápolóként végzett és 15 évig dolgozott az egészségügyben. Bogi 1 év 6 hónapot volt kórházban, aminek igen magas költsége volt, ezt törleszti Eszter, havi 5000 Ft-ot fizet. Többféle gyógyszert kell szednie Boginak, illetve kötszerekre, kenőcsökre van szüksége, amikre nem, vagy hiányosan kapnak közgyógyellátást. Ez nagyon megterhelő anyagilag.

Amire szükség van: anyagi támogatás a kórház és az otthonuk közti ingázáshoz, illetve segítséget a gyógyszerek (jelenleg csak a szívgyógyszert lehet közgyógyra kapni) és kötszerek vásárlására (ezt bankszámlára tudják fogadni). A ház felújításához egy hozzáértő mester segítségét kérik. Tüzelő, tartós élelmiszert, ruhaneműt is elfogadnak. Elromlott a mosógépük és a tűzhelyük is, szükségük lenne újakra.

Eszter S-méretű ruhákat és 37-es cipőt hord.

Bogi 120 cm magas, teltkarcsú alkatú, betegsége miatt dongalába van, 32-es méretű cipő jó rá, de csak a gumis, jól nyúló cipőt tudja hordani. Sajnos az utóbbi időben sokat romlott az állapota.

Rendkívüli, ahogy Eszter gondozza gyermekét, mint ahogy az is, ahogy Bogi próbálja megláttatni másokkal, milyen az élet ilyen betegséggel.

Jelige: „Újrakezdők 20230301”

Share on facebook
Megosztás